Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


(Page 1) | 2 | 3 | newer

  0 0

  Niet alleen NPO Zapp gaat tijdens het Televizier-ring gala gegarandeerd in de prijzen vallen, want voor de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentatrice zijn 3 NPO-vrouwen genomineerd.

  Eva Jinek (KRO-NCRV), Floortje Dessing (BNNVARA) en Geraldine Kemper (BNNVARA) maken kans op de felbegeerde titel. Voor het eerst sinds 2006 zijn er drie vrouwen van de publieke omroep genomineerd. Wie de Zilveren Televizier-Ster wint, wordt op donderdag 12 oktober tijdens het Televizier-Ring gala bekend gemaakt.


  0 0

  Donderdag 12 oktober is het weer tijd voor het Gouden Televizier-Ring Gala, dit keer in AFAS Live in Amsterdam. De nominaties voor deze belangrijke televisieprijzen zijn sinds gisteren bekend. Opvallend veel NPO programma’s en gezichten maken kans op een prijs. De prijzen voor het beste kinderprogramma en de beste presentatrice gaan sowieso naar de NPO. 

  Donderdagochtend werden de laatste nominaties bekend gemaakt in de categorie Gouden Televizier-Ring. Hierin zijn de NPO programma’s Beste Zangers (AVROTROS) en Zondag met Lubach (VPRO) kanshebbers.

  Bij de Gouden Stuiver en Zilveren Televizier Ster Presentatrice gaat NPO hoe dan ook in de prijzen vallen. Voor de Gouden Stuiver zijn Zapp kinderprogramma’s Bommetje XXL (AVROTROS), Brugklas (AVROTROS) en Hallo, ik heb kanker (EO) genomineerd. En in de categorie Zilveren Televizier Ster presentatrice zijn Geraldine Kemper (BNNVARA), Eva Jinek (KRO-NCRV) en Floortje Dessing (BNNVARA) in de running voor het beeldje. Ook is Angela Schijf, onder andere bekend van het AVROTROS programma Flikken Maastricht, genomineerd voor Zilveren Televizier Ster in de categorie beste actrice.

  De mannen van NPO doen het ook goed. Arjen Lubach is genomineerd voor Zilveren Televizier Ster in de categorie beste presentator en Jeroen van Koningsbrugge, bekend van de miniserie Riphagen (VPRO), maakt kans op de Zilveren Televizier Ster in de categorie beste acteur. De Talent Award zou zo maar eens naar Özcan Akyol , bekend van De Neven Van Eus (NTR), kunnen gaan.


  0 0

  Zendermanager van NPO Radio 2, Jan-Willem van Engelen, heeft tijdens de Buma NL conferentie in TivoliVredenburg gezegd dat NPO Radio 2 meer Nederlandse muziek gaat draaien.

  Op dit moment is 18% van de muziek in de programmering op NPO Radio 2 van Nederlandse bodem. Van Engelen committeert zich aan een structurele bijdrage van de Nederlandse popcultuur en streeft naar minstens 25% Nederlandse muziek in de programmering.


  0 0

  De Matthäus Passion van Bach raakt het hart en de ziel van de meeste luisteraars. Het lijdensverhaal van Jezus werd door klassieke muziekliefhebbers verkozen tot de nummer 1 in de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst. Presentator Floris Kortie maakte dat zojuist bekend bij Ab Nieuwdorp in De Klassieken (AVROTROS). Mozarts Requiem en het Requiem van Fauré eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek. De 300 klassieke muziekstukken zijn van 9 t/m 13 oktober te horen op NPO Radio 4.

  Nieuwe binnenkomers
  Marwil Straat, zendermanager NPO Radio 4: “Naast de vertrouwde muziekstukken zijn er dit jaar ook een groot aantal verrassende nieuwkomers in de lijst. Het is geweldig om te zien dat de lijst echt leeft onder klassieke muziekliefhebbers en dat zij zich sterk maken om nieuwe, veelal hedendaagse, muziekstukken in de lijst te krijgen. Daarmee houden we de lijst dynamisch.”

  De drie hoogst genoteerde nieuwe binnenkomers zijn: De Staat van Louis Andriessen (50), For Mattia van Douwe Eisenga (53) en Symfonie nr. 1, 'In de ban van de ring' van Johan de Meij (56).

  Record
  Het aantal stemmen is dit jaar verdubbeld naar 50.000. Dat is een record voor de NPO Radio 4 Hart en Ziel Lijst. Voor het eerst dit jaar ging NPO Radio 4 het land in met de Hart en Ziel Bus. Margriet Vroomans en Ab Nieuwdorp reden van Goes naar Groningen en van Leiden naar Maastricht om stemmen op te halen en de lokale bevolking en luisteraars te trakteren op muziek van regionale ensembles. Niet alleen op het plein, maar ook in de trein werden mensen getrakteerd op klassieke muziek. Operazangeres Tania Kross verraste reizigers met een aria uit de opera Carmen (link naar filmpje).

  Top 10

  De top 10 van de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst is:

  1 Bach, Johann Sebastian - Matthäus Passion
  2 Mozart, Wolfgang Amadeus - Requiem
  3 Fauré, Gabriel - Requiem
  4 Pärt, Arvo - Spiegel im Spiegel
  5 Pergolesi, Giovanni Battista - Stabat Mater
  6 Holt, Simeon ten - Canto Ostinato
  7 Allegri, Gregorio - Miserere
  8 Purcell, Henry - Dido and Aeneas
  9 Fauré, Gabriel - Cantique de Jean Racine
  10 Strauss, Richard - Vier letzte Lieder

  De hele Hart en Ziel Lijst vind je hier: www.nporadio4.nl/hartenziel

  Hart en Ziel op TV
  Van maandag 9 tot en met vrijdag 13 oktober zendt NPO 2 elke dag om 19:25 het programma Hart & Ziel Music Match uit, een nieuw spelprogramma van de NTR over vooroordelen over klassieke muziek. Aansluitend brengt NPO Cultura om 19:45 uur een wisselend programma, waaronder een documentaire over de invloed van de compositie 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt. Op vrijdag 13 oktober om 20:15 uur zendt NPO Cultura live het Hart & Ziel Slotconcert in TivoliVredenburg uit.

  NPO Radio 4 Hart & Ziel Festival
  Vrijdag 13 oktober is TivoliVredenburg het podium voor het gratis toegankelijke Hart & Ziel Festival. NPO Radio 4 sluit de uitzendweek feestelijk af met een locatie-uitzending en verschillende Hart & Ziel activiteiten. De finale van de dag is het Hart & Ziel Concert om 20.15 uur in de Hertz-zaal. Het publiek thuis en in de zaal geniet tijdens dit concert van de hoogtepunten uit de Hart & Ziel Lijst van 2017.


  0 0

  Het themakanaal NPO Best brengt komende zaterdagavond, 7 oktober, een eerbetoon aan de onlangs overleden presentator Dick Passchier (84). De kijker krijgt van 21.00 tot 23.00 uur een marathonuitzending te zien, waarin zijn televisiecarrière uitgebreid wordt belicht.

  ©ANP

  Vanzelfsprekend komt het karakteristieke commentaar aan de orde tijdens het defilé op Paleis Soestdijk. Maar ook veel aandacht voor Dick als spelleider van Tweekamp, Zeskamp, Spel zonder grenzen en het Stedenspel. Met deze grote NCRV-spelshows bereikt hij in de jaren zeventig en tachtig een miljoenenpubliek. Zijn tv-loopbaan eindigt begin jaren negentig als vast panellid in de quiz Zo vader, zo zoon.

  Programmering

  21.00 uur TV-Comeback (Omroep MAX/2006)
  Dick Passchier presenteert, na jarenlange afwezigheid, nog eenmaal een nostalgische zaterdagavondshow. Met medewerking van onder anderen Lisette Hordijk, Henk van der Horst en Seth Gaaikema.

  21.50 uur Zo vader, zo zoon (KRO-NCRV/1990)
  In deze aflevering moeten panelleden Gerda Havertong, Rien Poortvliet en Willem Bol proberen te achterhalen wie van de vier kandidaten de zoon is van Dick Passchier.

  22.15 uur Helden van toen (NTR/2011)
  Dick Passchier kijkt terug op zijn leven en zijn carrière aan de hand van archiefbeelden.

  NPO Best is dagelijks vanaf 20.00 uur te zien in het basispakket van Ziggo (kanaal 311) en KPN (kanaal 58). De programmering is ook te volgen via een live player op npobest.nl.


  0 0

  Maandag 9 oktober 2017 start het nieuwe KX Radio. Het nieuwe KX is een plek voor de ontwikkeling van nieuw radiotalent en van upcoming acts en bands. De muziek staat centraal en naast de dj's van de toekomst zullen ook bekende stemmen als Michiel Veenstra, Frank van der Lende en Herman Hofman te horen zijn. In deze shows zoeken de dj’s de verbreding en verdieping van de muziek en het radiomaken op.

  Zo maakt Michiel Veenstra een programma rondom zijn 'Essential Tracks' en zal Frank van der Lende zich een uur lang focussen op Nederlandstalige muziek. Van Doe Maar tot de Opposites, Thijs Boontjes en Ramses Shaffy. Herman Hofman gaat in samenwerking met 3FM Tussenuur (HUMAN) opzoek naar dialogen rondom maatschappelijke thema’s, omlijst met relevante muziek.

  Daarnaast heeft KX Radio het platform KX Talent in het leven geroepen. Dit is vergelijkbaar met 3FM Talent. De KX Talent acts zullen op allerlei wijze gesteund worden: door middel van air play, interviews, een optreden tijdens de ‘KX Talent Live’ uitzendingen vanuit de Vorstin in Hilversum en aandacht op sociale media. De huidige KX Talent acts zijn: Colin Waters, PEER, The Curious Incident, Amartey, TRAUDES en The Silverfaces.

  Op 22 oktober vindt de tweede locatie-uitzending plaats in de Vorstin in Hilversum van 15:00 tot 17:00 uur met optredens van Amartey en The Silverfaces.

  Uitzendingen van NPO 3FM'ers:
  Michiel Veenstra maandag 14-15 uur NTR
  Matthieu Schotvanger maandag 18-20 uur BNNVARA
  Lieke de Kok woensdag 18-20 uur AVROTROS
  Frank van der Lende woensdag 20-21 uur BNNVARA
  Herman Hofman donderdag 17-18 uur AVROTROS
  Olivier Bakker donderdag 18-20 uur KRO-NCRV
  Joost Schulte vrijdag 13-14 uur NTR


  0 0

  Op dit moment draait NPO 3FM regelmatig de track van Logic, Alessia Cara en Khalid met de bijzondere titel: 1-800-273-8255. Het is het Amerikaanse telefoonnummer van de zelfmoordpreventielijn. In Nederland lopen jaarlijks 500.000 mensen per jaar rond met dit soort gedachten. Het is doodsoorzaak nummer 1 onder de 40 jaar. Met name de jonge doelgroep 15-34 is erg moeilijk te bereiken als het om dit onderwerp gaat.

  3FM-dj Herman Hofman (AVROTROS): ‘Er zijn nog maar weinig taboe's, maar het hebben over je geestelijke gezondheid en zeker over suïcidale gedachten is een taboe met een grote T. 3FM wil dit onderwerp erkennen door er op radio en online aandacht aan te besteden.’

  Iedere keer als het nummer 1-800-273-8255 wordt gedraaid, noemen dj’s na afloop het nummer van de Nederlandse zelfmoordpreventielijn: 0900-0113. Online wordt verwezen naar de site: www.113.nl. Ook spreken 3FM-dj’s zich uit in een indringend filmpje en 3FM Tussenuur (HUMAN), het jongerenplatform van 3FM, besteedt vanaf vandaag online een week lang aandacht aan dit onderwerp. Op NPO Start wordt ook aandacht besteed aan zelfmoordpreventie: https://www.npo.nl/speellijst/zelfmoordpreventie

  3FM vindt het belangrijk om het probleem te benoemen en jongeren te motiveren om erover te praten. Ook als het niet over jezelf gaat, maar over iemand die je kent en waar je je zorgen over maakt.

  De radiozender heeft contact gehad met 113 Zelfmoordpreventie hoe dit thema het beste te behandelen. ‘This week the deejee saved my life’, aldus psychiater en oprichter van 113 Jan Mokkenstorm. ‘Praten over zelfmoordgedachten helpt en kan echt levens redden. 3FM sluit zich met deze actie aan bij een groeiende beweging van mensen die niet langer wil accepteren dat mensen eenzaam en radeloos dood gaan door zelfmoord. Als luisteraars donkere gedachten hebben en het leven niet meer zien zitten of als ze zich zorgen maken over iemand anders in hun omgeving, kunnen ze 24x7, gratis en anoniem contact met ons leggen’.

  Ga voor meer informatie naar de site van NPO 3FM.

  Noot voor de redactie:
  Verwijs onder je (online) bericht altijd naar 113 Zelfmoordpreventie bijvoorbeeld met de volgende zin: Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen over een ander? Praten helpt, kijk op www.113.nl

  Meer weten over veilige berichtgeving over zelfmoord in de media? https://www.113.nl/professionals-en-organisaties/journalisten

  Perscontact 113 Zelfmoordpreventie:
  Anke Wammes
  a.wammes@113.nl
  06-28652327

  Mireille de Haan
  m.dehaan@113.nl
  06-5193 6858


  0 0

  Giefa Sparkle mag zich het nieuwe FunX Talent noemen. De kanshebbers in de finale waren AÏcha Gill, Saïda en Giefa Sparkle. De talenten schreven allemaal een eigen nummer op een productie van Lady Bee. Giefa Sparkle, bekend van The Voice of Holland en de film Sing Song, schreef het beste nummer en mag zich winnares van de FunX Talent 2017 - Female Edition noemen.

  Sparkle wint naast de felbegeerde titel airplay op NPO FunX. Ook mag ze een studiosessie houden met hoofdjurylid Lady Bee en doet ze mee aan een schrijfsessie met FunX-artiesten Equalz, Dopebwoy en Architrackz.​

  FunX Talent - Female Edition
  Riza Tisserand, DJ van het programma: “Nog meer dan in andere industrieën moeten vrouwen in de urban muziekindustrie harder vechten dan mannen om door te breken. Daarom wilden wij als FunX Talent graag een extra groot podium bieden aan de vrouwen. Eentje waar ze niet afhankelijk waren van mannen om de volgende stap in hun carrière te nemen. Met alleen maar vrouwelijke professionals die hen beoordeelden. We zijn zeer tevreden over het verloop van deze editie en er komt zeker een tweede Female Edition in de nabije toekomst.”

  Na de rappers- en de producerseditie was het hoog tijd voor een vrouweneditie: de 'FunX Talent - Female Edition.' In de tiende editie namen acht vrouwen het muzikaal tegen elkaar op, met live optredens in de studio bij FunX. Hoofdjurylid van de Female Edition was Lady Bee, zij was in juni van dit jaar nog de DiXte met het nummer 'Niemand Heeft Tijd' samen met I Am Aisha & Dio. Lady Bee werd ondersteund door gastjuryleden als o.a. Nicole Bus, Sharon Doorson, I Am Aisha, Rochelle, Tabitha en ervaren vrouwen uit de muziekscene.

  FunX Talent
  Tijdens het FunX Talent-traject krijgen beginnende artiesten de mogelijkheid om hun muziek aan een groter publiek te laten horen. Een deelname aan FunX Talent is daarom een goede manier voor een opkomende artiest om zijn of haar muziekcarrière een extra boost te geven.

  Ga voor meer informatie naar: www.funx.nl/talent


  0 0

  Na Dennis Weening is het de beurt aan dj Julian Jordan om in actie komen voor 3FM Serious Request. Dat kondigde 3FM-dj Sander Hoogendoorn vanochtend aan in de ochtendshow op NPO 3FM. De dj uit Apeldoorn draait op woensdag 11 oktober een zo lang mogelijke dj set, live in de 3FM Live Lounge. Hiermee zamelt de dj geld in voor de jaarlijkse Glazen Huis-actie van NPO 3FM die dit jaar in zijn hometown Apeldoorn plaatsvindt.

  Julian Draait Door

  De basis van 3FM Serious Request is muziek. Geen betere en logischere actie voor de beroemde dj Julian Jordan om door middel van zijn muziek geld op te halen om gezinnen weer samen te brengen. De marathon dj-set start om 16.30 uur tijdens 3FM-middagshow van Mark & Rámon. Op NPO 3FM doen de 3FM-dj’s dag en nacht verslag van zijn actie. De set wordt elk uur verlengd, mits er elk uur 60 euro binnenkomt.

  Julian Jordan

  Julian heeft inmiddels miljoenen streams op Spotify en is pas 22 jaar oud. Hij stond al op Tomorrowland, draait binnenkort op het Amsterdam Dance Event en werkt veel samen met zijn vriend Martin Garrix. De Apeldoorner is enthousiast over zijn actie: “Als ik voorheen wel eens hoorde dat een DJ als Armin van Buuren 8 of 12 uur draaide, verklaarde ik ze een beetje voor gek. En nu ga ik het zelf doen! Dat gaat best een flinke challenge worden, maar ik vind het heel erg tof om mij op zo’n manier in te zetten voor 3FM Serious Request.”

  De hele set is live te zien en te horen op 3FM.nl. Door een SMS te sturen met de tekst ‘SR’ naar 4333, steun je de actie met 1 euro per SMS. Doneren kan via 3FM.nl/Julian.


  0 0

  Reactie van Shula Rijxman, voorzitter raad van bestuur NPO:

  “Dagelijks luisteren miljoenen mensen naar de tv- en radioprogramma’s van de publieke omroep. De publieke omroep heeft nu en in de toekomst de taak en verantwoordelijkheid om de samenleving op een van politiek en commercie onafhankelijke wijze te informeren en te verbinden. Met teruglopende STER-inkomsten en concurrentie van internationale bedrijven zoals Netflix en HBO die de markt wereldwijd domineren wordt het steeds moeilijker om deze taak te vervullen. Het is daarom een goede zaak dat het nieuwe kabinet deze visie in het regeerakkoord deelt en daar aan wil bijdragen in de komende jaren. Het kabinet schrijft dat een 'stevige publieke omroep niet vanzelfsprekend is maar wel nodig vanwege het veranderde medialandschap’. We kijken er dan ook naar uit om met de nieuwe bewindspersoon constructief samen te werken hoe we, in deze tijd van globalisering van het medialandschap, onafhankelijke programma’s van Nederlandse bodem onder de aandacht kunnen blijven brengen van de Nederlandse bevolking.”


  0 0

  De Raad van Bestuur van de NPO heeft vandaag een voorgenomen besluit genomen over de nieuwe radioprogrammering 2018. Uitgangspunt hierbij is om de publieke zenders zo sterk mogelijk te programmeren. Vanwege het grote aantal vernieuwingen en verschuivingen, heeft de NPO het College van Omroepen (een adviesorgaan binnen de publieke omroep, bestaande uit omroepdirecteuren) een extra mogelijkheid geboden om met een alternatief voorstel te komen voor de programmering van vier specifieke tijdslots. Het betreft de volgende onderdelen van de voorgenomen radioprogrammering:

  • Middagprogramma van 14.00 - 16.00 uur met Rob Stenders (BNNVARA) op NPO Radio 2.
  • Avondprogramma van 20.00 - 22.00 uur met Annemieke Schollaardt (AVROTROS) op NPO Radio 2.
  • De verhuizing van het programma De Staat van Stasse (KRO-NCRV) van NPO Radio 2 naar NPO Radio 5 van 20.00 - 22.00 uur.
  • Het programma Volgspot (KRO-NCRV) op NPO Radio 5 wordt verschoven naar het tijdslot 22.00 - 00.00 uur.

  De programmering is tot stand gekomen na een complexe intekenperiode waarbij wensen van de omroepen en luisteraars zijn meegenomen. De NPO is van mening dat deze programmering bijdraagt aan het versterken van NPO Radio 2 en is blij dat Rob Stenders op de zender blijft en Annemieke Schollaardt een belangrijke plek in de avondprogrammering krijgt. De inzet van de NPO was om deze twee sterke dj's te behouden voor NPO Radio 2.

  De verplaatsing van het programma De Staat van Stasse naar NPO Radio 5 past in de verdere vernieuwing en verjonging van deze zender. De NPO is ervan overtuigd dat de vaste schare fans van het programma mee zal verhuizen naar de nieuwe zender.

  Ook heeft de NPO het voornemen om het huidige tijdslot van de Nieuwsshow op NPO Radio 1 (zaterdagmorgen van 8.30 - 11.00 uur) aan omroep MAX toe te kennen. De huidige presentatoren maken de overstap van AVROTROS naar omroep MAX. Dit presentatieduo wordt bijzonder hoog gewaardeerd door de luisteraar en de NPO kiest ervoor om deze opstelling in een nieuwe programma op zaterdagochtend voort te zetten.

  Dat niet alle omroepen tevreden zijn over de uitkomst beseft de NPO zich terdege, maar dit hoort tegelijkertijd ook bij het maken van een nieuwe programmering in een complex omroepbestel waarin schaarse middelen en zendtijd moeten worden verdeeld. De verandering in de programmering wordt enerzijds veroorzaakt door wijzigingen bij omroepen zelf (programmamakers die veranderen van omroep), anderzijds door de opdracht en ambitie van de NPO om als sturende organisatie binnen het bestel sterke radiozenders te programmeren.

  Met deze extra stap naar het College van Omroepen, biedt de NPO (naast de reguliere procedures) de omroepen een extra mogelijkheid om met een alternatief te komen. De Raad van Bestuur van de NPO streeft ernaar de definitieve radioprogrammering eind oktober vast te stellen.


  0 0

  De eerder aangekondigde versobering van het beloningsbeleid van de NPO voor presentatoren bij de publieke omroep is definitief ingegaan. De maximale beloning is verlaagd en gelijkgesteld aan het maximum uit de Wet Normering Topinkomens (WNT) en uitzonderingen hierop zijn niet langer mogelijk. De raad van bestuur van de NPO heeft het beleid officieel vastgesteld en staatssecretaris Sander Dekker heeft de verandering goedgekeurd waardoor deze per 5 oktober 2017 is ingegaan.

  Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO: “We zijn blij dat het nieuwe beloningsbeleid is ingegaan waardoor onze beloningen omlaag gaan naar een niveau dat past bij de soberheid die gevraagd wordt van een organisatie gefinancierd met publieke middelen. Het nieuwe beloningsbeleid maakt duidelijker en transparanter wat er binnen de publieke omroep kan worden verdiend.”

  Salarisplafond verlaagd

  De NPO kondigde in juni van dit jaar aan met een nieuw beloningsbeleid te komen. In dit beleid wordt het salarisplafond van het beloningskader voor presentatoren verlaagd van € 201.000 (bruto, inclusief werkgeversdeel pensioenpremie) naar € 181.000 per jaar. Hierdoor is er mede een eind gekomen aan de onduidelijkheid en verwarring als gevolg van het feit dat het Hilversumse beloningskader en de WNT andere bedragen en rekenmethodes hanteren. Door beide te harmoniseren, wordt het beloningsbeleid van de publieke omroep transparanter en soberder.

  Nooit meer een uitzondering

  Het beloningskader van de publieke omroep stond een maximum aantal uitzonderingen toe van acht. Deze uitzonderingen, op verzoek van omroepen en na goedkeuring van de NPO, werden toegestaan om uitzonderlijk talent voor de publieke omroep aan te trekken of te behouden. Het criterium was dat deze presentatoren een essentiële bijdrage leveren aan kwalitatief hoogwaardige programma’s van de publieke omroep. Het bedrag boven de norm wordt door de omroepverenigingen uit eigen middelen betaald, en dus niet van belastinggeld.

  De publieke omroep bleef in 2016 met vijf uitzonderingen onder dit maximum van acht. Dit past in een dalende trend: in 2009 bedroeg het aantal uitzonderingen nog 17. Door de versobering gaat het aantal uitzonderingen op termijn naar nul. Dit zal echter wel enige tijd duren, omdat De Raad van Bestuur niet de mogelijkheid heeft om lopende overeenkomsten tussen omroepen en presentatoren aan te passen.


  0 0

  Zaterdag 4 november presenteert NPO Radio 1 het eerste Nationale Taaldebat over prangende taalkwesties. In de bibliotheek van de Radboud Universiteit Nijmegen leidt gastheer Frits Spits debatten over de uiteenlopende onderwerpen, zoals de opmars van genderneutrale taal, zorgen over de verengelsing van het hoger onderwijs en de vraag of sociale media tot verrijking of verarming leiden van ons taalgebruik.

  NPO Radio 1 lanceert tijdens het Nationale Taaldebat een Top 10 van de meest populaire framewoorden van 2017, strategisch woorden uit de politiek en journalistiek die sterke beelden oproepen. Naast debatten over de hete hangijzers in het Nederlands taalgebruik, zijn er muzikale optredens van onder meer zangeres Trijntje Oosterhuis.

  Het NPO Radio 1 Nationale Taaldebat is een samenwerking van NPO Radio 1-programma De Taalstaat (KRO-NCRV), de Volkskrant en de Letterenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen.

  Wij voeren dit eerste nationale taaldebat op een prachtige toepasselijke plek, te midden van miljoenen gedrukte letters in de universiteitsbibliotheek. We willen bespreken wat in dit tijdsgewricht het meest leeft bij taalliefhebbers". zegt gastheer en radiopresentator Frits Spits, die kort geleden een prijs ontving van het Genootschap Onze Taal voor zijn tomeloze inzet voor de Nederlandse taal.

  Ook Pieter Klok, plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant, is blij met het Nationale Taaldebat: “De taal is ons belangrijkste instrument. We denken continu na over ons taalgebruik. Het Nationale Taaldebat sluit daar perfect bij aan.”

  Bij het NPO Radio 1 Nationale Taaldebat op zaterdag 4 november 2017 van 11.00 tot 13.00 uur in de universiteitsbibliotheek van Nijmegen is plek voor 200 bezoekers. Aanmelden kan via radio1.nl/taaldebat


  0 0

  Met de opbrengst van 3FM Serious Request van vorig jaar december helpt het Rode Kruis ruim 175.000 mensen, waarvan 80.000 kinderen onder de vijf jaar. Dat maakte 3FM-dj Domien Verschuuren vanavond bekend. De Glazen Huis-actie bracht uiteindelijk 9.257.000 euro op om longontsteking bij kinderen tegen te gaan. Morgen wordt op NPO 3FM iedereen bedankt die in actie kwam tijdens 3FM Serious Request 2016. 

  De hulpverlening van het Rode Kruis is inmiddels in volle gang. De hulporganisatie heeft onder meer 40.000 antibioticakuren, 12.800 inhalers en 120 zuurstofmeters aangeschaft. In Ivoorkust zijn 12.500 mensen bereikt met voorlichting over het voorkomen en behandelen van longontsteking en zijn 450 latrines gebouwd om persoonlijke hygiëne te verbeteren. Tot 2020 wordt de volledige opbrengst besteed in Ivoorkust, Ethiopië, Soedan, Mali, Zambia, Libanon, Syrië en Afghanistan.

  3FM-dj Domien Verschuuren is trots op de tot nu toe geboekte resultaten en alle actievoerders:

  Ik heb onlangs met eigen ogen mogen zien hoe de opbrengst van 3FM Serious Request terecht komt in een land als Ivoorkust. Alles wat we daar in die klinieken zagen - zuurstofmaskers, levensreddende apparatuur voor pasgeboren baby’s, de aanleg van elektriciteit - is allemaal gedaan met het geld dat we samen met al die Nederlanders hebben ingezameld. Zonder hun inspanningen zou deze hulp er niet zijn. ”

  Tijn Kolsteren

  Ivoorkust stond vorig jaar centraal in de reportages van 3FM-dj Wijnand Speelman. Het Rode Kruis heeft in dit land, met de opbrengst van 3FM Serious Request 2016, vier klinieken opgeknapt en voorzien van medische uitrusting. Meer dan 105.000 mensen zijn hiervan afhankelijk en krijgen nu betere medische zorg voor hun kinderen en zichzelf. Eén van de klinieken, de Langba kliniek, is postuum opgedragen aan Tijn Kolsteren, de 6-jarige jongen die met zijn nagellakactie ruim 2,6 miljoen euro inzamelde voor kinderen met longontsteking.

  NPO 3FM maakt 9 november bekend welke dj's vanaf maandag 18 december het Glazen Huis in Apeldoorn in gaan. Zij zetten zich met de actie in om verscheurde families in crisisgebieden weer samen te brengen. Met de opbrengst kan het Rode Kruis vermiste kinderen opsporen en het contact herstellen met ouders, broertjes en zusjes.

  Op 3fm.nl/seriousrequest en rodekruis.nl/seriousrequest presenteren NPO 3FM en het Rode Kruis de resultaten en verantwoording over de besteding van het ingezamelde geld.


  0 0

  De film ‘Mijn lijf, mijn leven’ (EO) uit de jeugddocumentaire serie Mensjesrechten heeft de UNICEF Japan Prize gewonnen.

  De film van regisseur Els van Driel vertelt het verhaal van de twaalfjarige Sabina. In het Keniaanse dorp waar ze opgroeit is meisjesbesnijdenis heel normaal is maar Sabina weigert dat. Ze vindt dat het tijd is voor verandering.

  UNICEF Japan Prize over de documentaire: ‘Thanks to its incredibly strong central character, Masai-girl Sabina (12), My Body, my Life moved the jury very deeply and makes us believe, that viewers will understand the importance of standing up and taking action against the insane tradition of circumcision, as it is still widely practiced in Kenya, where Sabina lives. We follow Sabina in her daily life at home and at school. Sabina has a clear understanding that the practice of circumcision is not only painful but also very dangerous and has even led to death. Sabina will not quit school, she will study, become a lawyer and fight for girls rights, and certainly she will not allow for circumcision.’ 

  Je kunt de documentaire hier terugkijken.

  Prijzen voor andere films van Mensjesrechten

  ‘Mijn lijf, mijn leven’ is niet de enige film van Mensjesrechten die (inter)nationale aandacht krijgt. ‘Kippen voor Kimaru’, van Anne van Campenhout, is onlangs door Free Press Unlimited genomineerd voor Best Report Award, de film ‘Safia’s Zomer’, van Els van Driel, is in de race voor de Publieksprijs op Cinekid en de nieuwe documentaire de Monsoonshow van Annelies Kruk en Anneke de Lind van Wijngaarden is geselecteerd voor de International Kids & Docs Competition op IDFA. Verder heeft de serie al meerdere prijzen op zak: de Prix Jeunesse, Kinderkast juryprijs, Kinderkast publieksprijs, een UNICEF Japan Prize, International Children's festial Chicago, Rockie Award.

  De nieuwe serie Mensjesrechten (EO) start vanaf zondag 18 februari, op NPO3 om 19.25 uur.


  0 0

  Ook Rondé is toegevoegd aan de line-up. 

  De Zeeuwse topband Bløf staat 8 december op het podium tijdens het Helden van de Top 2000 concert in AFAS Life. Dat maakte zanger Paskal Jakobsen zojuist bekend bij NPO Radio 2-dj Gerard Ekdom. De mannen hebben net hun nieuwe single Zoutelande uitgebracht, maar zingen tijdens het concert nummers van hun helden uit de Top 2000. “De Top 2000 is echt een fenomeen. We kijken er naar uit om in die setting straks onze favoriete covers te spelen”, aldus Paskal. Ook de talentvolle indiepopband Rondé is toegevoegd aan de line-up.

  Eerder werd al bekend dat Douwe Bob, 3JS, Miss Montreal, VanVelzen en DI-RECT nummers zingen van hun Top 2000-helden. Onder andere nummers van U2, Coldplay, Robbie Williams, Bon Jovi, The Police, Queen, Bruno Mars en Michael Jackson komen voorbij. Op 8 december vindt de tweede editie van Helden van de Top 2000 plaats in Amsterdam. NPO Radio 2-dj Gerard Ekdom presenteert het concert.

  Helden 
  Voor Nederlandse artiesten is de lijst der lijsten een bron van inspiratie. Een lijst vol muzikale helden. Tijdens dit concert brengen zij hun helden van de Top 2000 tot leven in een bijna drie uur durende live show. Afgelopen editie ging het publiek los op onder andere Queen's Bohemian Rhapsody, (I Can't Get No) Satisfaction van de Rolling Stones, Bowie's Heroes en Hey Jude van The Beatles. Allemaal geweldige tracks uit de Top 2000. Iedereen kan meezingen en genieten van de beste muziek die ooit gemaakt is, uitgevoerd door de beste Nederlandse artiesten van dit moment!

  Top 2000
  De Top 2000 is een van de grootste radio- en muziekevenementen van Nederland waar jaarlijks circa 10 miljoen mensen naar kijken en luisteren. De lijst met 2000 nummers wordt elk jaar samengesteld door het publiek en is te horen van eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond op NPO Radio 2. De NTR verzorgt de televisie-uitzendingen: Top 2000 Quiz, Top 2000 a gogo en het concert Helden van de Top 2000. Het publiek kan de Top 2000 live beleven in het Top 2000 Café bij Beeld en Geluid in Hilversum.

  Het concert wordt op 8 december live op NPO Radio 2 en op oudejaarsavond op NPO 3 en NPO Radio 2 uitgezonden. Publiek is welkom om het concert Helden van de Top 2000 bij te wonen. Meer informatie over de kaartverkoop, inclusief de afterparty waar NPO Radio 2-dj’s draaien, is te vinden op NPO Radio 2.


  0 0
 • 10/27/17--02:35: Arie, kom je snel langs?
 • Beste Arie, geachte heer Slob,

  Van harte gefeliciteerd met uw prachtige nieuwe baan! Laat de minister van het niet horen, maar u heeft natuurlijk op het ministerie van Onderwijs het allermooiste onderwerp in portefeuille. Misschien wel van heel Den Haag. Want laten we wel zijn: de media, daar kan toch geen vast-flex-discussie of Europese top tegenop!

  Dat weet u natuurlijk, met uw jarenlange achtergrond als mediawoordvoerder in de Tweede Kamer, als geen ander. Het gaat altijd echt ergens over. Over hoe onze samenleving verandert en hoe die verandering soms tot wrijvingen leidt (Zwarte Piet). Over hoe je een betrouwbare en onafhankelijke nieuwsvoorziening onder de aandacht blijft brengen terwijl ons mediagebruik razendsnel verandert (opkomst superplatforms). Over hoe je als door iedereen betaalde organisatie ook echt iedereen iets terug kan geven (sport en ja, ook een vleugje vermaak). Over hoe gaaf het is om een podium te zijn voor en van (!) alle Nederlanders, voor hun taal cultuur en identiteit (en waar je samen juicht en samen rouwt). Over hoe je als klein Gallisch dorpje overeind blijft tegen een Romeinse overmacht (Netflix, HBO, Liberty).

  Er is elke dag wel wat aan de hand in Hilversum medialand. En het gaat de laatste jaren heel goed hier. Ons bereik is hoog - we zijn marktleider -, onze programma’s worden beter gewaardeerd dan ooit, meer Nederlanders dan in jaren lieten zich bij hun stemkeuze helpen door onze pluriforme en brede programma’s. We hebben onze on demand dienst vernieuwd en leren elke dag beter om een jong publiek aan ons te binden, waar ze ook zijn.

  Ik ben er trots op dat dit is gelukt. Want de bezuinigingen van Rutte I en II hebben er hard in gehakt. Dus ik zal eerlijk zijn: ik word blij van het Regeerakkoord. Een 'stevige publieke omroep niet vanzelfsprekend […] maar wel nodig vanwege het veranderde medialandschap’? Lijkt me van wel, ja.

  De koffie staat klaar.

  Hartelijke groet,

  Shula


  0 0

  NPO 3 staat van 2 tot en met 24 november op tv en online in het teken van seks. Met onder andere documentaires, films, series en discussieprogramma’s worden kijkers geprikkeld om over seks na te denken en erover te praten. Geraldine Kemper en Tim Hofman spreken in de driedelige serie Verkracht of niet? (BNNVARA) met een panel over seksueel grensoverschrijdend gedrag. In Mag ik je tieten zien? (NTR) laat Tatum Dagelet, moeder van een tienerdochter, zien wat er kan gebeuren als jouw pikante selfie opeens niet meer privé is. In de driedelige serie Vieze film (VPRO) wagen drie filmmakers zich ver buiten de grenzen van hun comfortzone en regisseren voor het eerst in hun carrière een pornofilm.

  Suzanne Kunzeler, netmanager NPO 3: "De #MeToo campagne laat zien dat het belangrijk is om het gesprek te voeren over de vraag wat grensoverschrijdend gedrag is. Met programma's als Verkracht of niet? en Mag ik je tieten zien? willen we kijkers aanzetten om over die grenzen te praten. Internet en social media hebben seks toegankelijker gemaakt waardoor jongeren meer kijken, maar minder praten over seks. Tijdens de Seksweken willen we discussies op gang brengen, zodat jongeren hun eigen weg hierin kunnen vinden.”

  Seks op donderdag
  Hoe staat het met de meest beroemde én beruchte wijk van Nederland: de Amsterdamse Wallen? Filemon Wesselink gaat langs bij de bewoners van dit unieke gebied (BNNVARA, 21.00 uur vanaf 2 november).

  Om 22.00 uur start Vieze film. Door de toegankelijkheid van internet komen kinderen op steeds jongere leeftijd met porno in aanraking. Wat zijn de regels en hoe wordt er gedacht over porno door de kijkers? Hoe ziet die wereld eruit? Wat zit er achter de productie van porno? Wie maken het? Vincent Boy Kars volgt drie regisseurs die vanuit hun eigen visie op seksualiteit hun eerste pornofilm maken en zo het genre verkennen en antwoord proberen te vinden op deze vragen. De drie korte pornofilms zelf zijn na 22.00 uur online te zien.

  Op donderdag zijn er ook verschillende documentaires te zien waaronder de 3Doc The complete history of my sexual failures (BNNVARA).

  Seks op dinsdag
  In Verkracht of niet? (20.30 uur vanaf 7 november) krijgen 14 jongeren tussen de 18-28 jaar op waarheid geïnspireerd drama te zien waarnaar ze discussiëren over de vraag: is dit seksuele gedrag acceptabel of gaat het een grens over? Daarna krijgen zes jonge mensen met een behoorlijk heftig seksleven de opdracht om alle vormen van seks links te laten liggen en de confrontatie met hun seksleven en met zichzelf aan te gaan in 40 Dagen zonder seks (EO, 21.20 uur vanaf 17 oktober).

  Wat als een foto van jouw blote borsten op internet belandt? Of als een filmpje van jouw piemel online de ronde doet? In de driedelige serie Mag ik je tieten zien? (NTR, 22.05 uur vanaf 7 november) zijn slachtoffers, daders en wetenschappers aan het woord over sexting, shaming en sextortion.

  Meer seks
  Op woensdag 8 november kan iedereen zijn sekskennis testen in de Seks Test (BNNVARA). Meespelen kan via de NPO3-app. Nieuw bij 40 Dagen zonder seks zijn de Climax Colleges (EO), een serie van zes online masterclasses rond de vraag: ‘Wat is goede seks?’. In de web-only serie de Slet van 6 VWO (AVROTROS) wordt Laura slachtoffer van sexting en gaat op zoek naar de dader. Ook is de beruchte piemelaflevering van Maya de Bij te zien op NPO3.nl. Meer over de seksweken vind je op www.npo3.nl/seksweken.


  0 0

  Op 16 november tijdens IDFA reikt NPO-voorzitter Shula Rijxman voor het eerst de Karen de Bok Talent Prijs uit. Dit is de opvolger van de Mediafondsprijs Documentaire. NPO, IDFA en VPRO hebben in overleg met echtgenoot Emile Fallaux besloten de prijs voor documentaire talent naar Karen de Bok te vernoemen vanwege haar grote betekenis voor de ontwikkeling van televisietalent. 

  Karen de Bok was jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO. Zij overleed in januari 2017. Shula Rijxman: “Karen had een uitgesproken gevoel voor nieuw en origineel talent dat zij vol vertrouwen de ruimte gaf. Ze werd gewaardeerd voor haar bevlogenheid en constructieve kritiek. Velen hebben zich onder haar bezielende leiding ontwikkeld tot bijzondere makers. De Karen de Bok Talent Prijs zet die traditie voort door talentvolle makers kritisch en constructief te begeleiden in het realiseren van een uniek documentaire idee."

  De Karen de Bok Talent Prijs gaat naar de winnaar van de IDFAcademy & NPO-fonds workshop. Tijdens deze workshop werken zes beginnende documentaire talenten onder begeleiding van gerenommeerde documentairemakers een aantal maanden aan de ontwikkeling en uitwerking van een documentaire idee. Aan het winnende project wordt € 25.000 beschikbaar gesteld uit het NPO-fonds om het plan verder te ontwikkelen in samenwerking met de omroep. Voor het project kan vervolgens een aanvraag worden ingediend bij het NPO-fonds voor een realiseringsbijdrage.


  0 0

  In een derde editie van 'fluiten in het donker' werken literaire schrijvers en jonge radiomakers samen aan een nieuw type hoorspel: radiodrama met een literaire invalshoek. In november en december zijn de zes hoorspelen te horen op NPO Radio 1. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, het NPO-fonds, AVROTROS, VPRO en NTR geeft NPO Radio 1 jonge makers de kans om zich op nieuwe manieren te ontwikkelen.

  Schrijvers Mischa Andriessen, Hannah van Binsbergen, Hélène Gelèns, Emily Kocken, Jannah Loontjens en Samuel Vriezen kregen de kans om hun literaire talent in te zetten voor een hoorspel, en daarbij samen te werken met een nieuwe generatie radiomakers: Just Rijntjes, Yentl van Stokkum, Iona Daniel, Renee van Marissing, Hanneke Hendrix en Joël Vegt.

  Het Letterenfonds verstrekte de schrijfopdracht en het NPO-fonds ondersteunde de productie van de hoorspelen, met als doel om jong talent te laten kennismaken met het radio-vak. Om hen in te wijden in de wereld van het radiohoorspel kregen ze een workshop van Peter te Nuyl. Vervolgens zijn zij door AVROTROS, NTR en VPRO gekoppeld aan zes jonge, talentvolle regisseurs die er een hoorspel van 30 minuten van maakten.

  ‘Fluiten in het donker’ is een samenwerking van het Nederlands Letterenfonds, het NPO-fonds en de omroepen AVROTROS, VPRO en NTR. Doel is om het radiodrama op NPO Radio 1 een literaire invalshoek te geven en daarbij jonge makers de kans te geven zich op nieuwe manieren te ontwikkelen.

  De nieuwe literaire radiodrama-producties zijn vanaf 17 november wekelijks te beluisteren op NPO Radio 1 op vrijdag om middernacht van 24.00 tot 00.30 uur en hierna via de podcast nporadio1.nl/podcast.

  Voor het volledige overzicht van de zes producties ga naar nporadio1.nl.


(Page 1) | 2 | 3 | newer